Κοινοποίηση

Share

Archives

Το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Βρέλλη απο ψηλά

Posted by on

 

Σε 17 στρέμματα άγονης γης δημιουργήθηκε ένα κόσμημα του πολιτισμού και της ιστορίας.
Είναι το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας και κέρινων ομοιωμάτων. Το δημιούργησε ο Παύλος Βρέλλης και αποτελεί κληρονομιά για τα Γιάννενα, την Ήπειρο, την Ελλάδα.

Με βασικό υλικό το κερί της μέλισσας έπλασε τις μορφές των Αγωνιστών του ’21, ιστορικά γεγονότα όπως ο θάνατος του Αλή Πασά, προσωπικότητες που πρόσφεραν στην Ελλάδα και στην Ελληνική Επανάσταση, όπως οι Δάσκαλοι του Γένους, αλλά και στιγμές που έχουν αποτυπωθεί στο συλλογικό υποσυνείδητο, όπως το Κρυφό Σχολειό.

Δε λείπουν οι αναφορές στην Αρχαία Ελλάδα με την επιτύμβια στήλη και την αρχαϊκή Κόρη, στο Βυζάντιο με τις αναπαραστάσεις γνωστών ψηφιδωτών, στο Μακεδονικό Αγώνα με την αγέρωχη ηρωική μορφή του Παύλου Μελά, στο Αλβανικό Έπος με τις Γυναίκες της Πίνδου αλλά και σε σύγχρονες στιγμές όπως της θρυλικής Κυράς της Ρω.

Ο επισκέπτης του Μουσείου θα νιώσει δέος, θα υποκλιθεί στην μοναδική ατμόσφαιρα που δημιούργησε ο Παύλος Βρέλλης και θα φύγει μία εμπειρία που δεν θα ξεχάσει ποτέ.

Ο «UP DRONES» με τις εκπληκτικές εικόνες που αποτύπωσε μας ξεναγεί στο Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας και Κέρινων Ομοιωμάτων.

Πηγή

4ο Αντάμωμα Παράδοσης -ΧΟ.Θέρμης


Warning: printf(): Too few arguments in /home/grtravel/public_html/traditionalevents.eu/tour/wp-content/themes/properta/functions.php on line 231

XOTH

» Φίλοι μας, καλώς να ορίσετε»
Ο Χορευτικός Όμιλος Θέρμης σας προσκαλεί στο «4ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ» την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016 στις 8:30 μ.μ στο άλσος του Αγίου Τρύφωνα-Θέρμης.
Ο σκόπος της εκδήλωσης είναι να αναδείξουμε τα αυθεντικά στοιχεία πολιτισμού της πατρίδας μας συνευρισκόμενοι με λαογραφικούς – πολιτιστικούς συλλόγους οι οποίοι μας μεταφέρουν την μουσικοχορευτική παράδοση του τόπου τους όσο το δυνατόν αναλλοίωτη , την οποία μην θέλοντας να την αποκόψουμε από τα υπόλοιπα στοιχεία της λαογραφίας, την συνοδεύουν τα εκθέματα της λαογραφικής έκθεσης που λειτουργεί στον χώρο της εκδήλωσης.

Την εκδήλωση θα πλασιώσουν μουσικά » οι Χρυσοδάχτυλοι»..

Η είσοδος είναι ελεύθερη…θ’ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι..
.
Πρόγραμμα εκδήλωσης:

1) Χορευτικός Όμιλος Θέρμης : Ενότητα Α’-Επαρχία Αριδαίας ( Όρμα, Λουτράκι, Πρόμαχοι, Εξαπλάτανος .

2) Σύλλογος Γηγενών Μακεδόνων Θέρμης ¨Ο Μέγας Αλέξανδρος: Χοροί Θεσσαλονίκης.

3) Λαογραφικό Εργαστήρι Πολίχνης ‘’ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ’’ : Χοροί Ανατολικής Ρωμυλίας.

4) Χορευτικός Όμιλος Θέρμης : Ενότητα Β’- Βόρεια Πέλλα (Άρνισσα, Ξανθόγεια , ‘Αγρας, Καρυδιά ).

 

ΕΚΘΕΣΗ «ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ»

kids 1 kids 2

Το Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη – Κέντρο Έρευνας Μάσκας, εγκαινιάζει την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου και ώρα 8 μ.μ. έκθεση με θέμα «Το παιδί στην παράδοση».
Πρόκειται για έκθεση φωτογραφίας με παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα σε ώρα πολιτιστικής και μουσικοχορευτικής έκφρασας. Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα γυρίσματα των εκπομπών «Κάθε τόπος και τραγούδι» και είναι ένα ελάχιστο, πλην όμως αντιπροσωπευτικό δείγμα -επιλογή- από τις εκατοντάδες που υπάρχουν στο Αρχείο του Εθνογραφικού μας Κέντρου.
Παράλληλα εκτίθενται και τελετουργικά μέσα-κατασκευές από λαϊκοθρησκευτικά δρώμενα όπως: κυρά-Σαρακοστή, Γιουφτολάζαρο, Φτωχολάζαρο, Χελιδονίσματα, Πιρπιρούνα, Κουκαρά, Δεντρίτσι, Ζαφείρη, κ.α.

Ο Πέτρος Καμινιώτης παρουσιάζει μια εντυπωσιακή πρόταση. Με υψηλή αισθητική, γνώση και κυρίως υπομονή ντύνει τα γνωστά σε όλους Playmobil με υπέροχες ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές. Πρόκειται για τον μοναδικό playmoGreek «ενδυματολόγο» που κατασκευάζει αυθεντικά νανοαντίγραφα παραδοσιακών φορεσιών.

Η παρουσίαση θα γίνεται από εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς σε θέματα σχολικής αγωγής με λαογραφικές και μουσικοχορευτικές γνώσεις, όπως: Στέργιο Μπαρτζώκα εκπαιδευτικό, δάσκαλο χορού, Αχιλλέα Τσιάρα, δάσκαλο χορού και λαογράφο ενδυματολογίας, Σωτήρη Τσιρογιάννη, εκπαιδευτικό, δάσκαλο χορού, κατασκευαστή παραδοσιακών μέσων και εμψυχωτή παιδικών λαϊκών δρώμενων, Γιούλη Δήμου, φιλόλογο δασκάλα και εμψυχώτρια χορού από το Λύκειο Ελληνίδων Αθηνών και την Εστία Ρουμλουκιωτών, Ιουλία Ζωντανού παιδαγωγό, Θωμά Γρηγορόπουλο βιωματικό μουσικό, πτυχιούχο φυσικής αγωγής με εξειδίκευση στο χορό και από τον Γιώργη Μελίκη.
Την βραδιά των εγκαινίων παιδιά του Λαογραφικού Ομίλου Μελίκης και Περιχώρων, της Εστίας Ρουμλουκιωτών και του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Παλατιτσίων θα παρουσιάσουν ορισμένα από τα πλέον αγαπητά παιδικά λαϊκά δρώμενα.

Αγίου Νικολάου 4, Μελίκη Ημαθίας Τ.Κ. 590 31, Τηλ. 2331081274, Κιν. 6977211473
Βενιζέλου 22, Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 546 24
gmelikis@gmail.com, facebook Γιώργης Μελίκης, Giorgis Melikis

 

61η Γιορτή Κρασιού Αγχιάλου Θεσ/νικη

agxialos

Γιορτή Κρασιού Αγχιάλου Θεσ/νικης…Δωρεάν κρασί για όλους. Ελάτε να δοκιμάσετε Δωρεάν ότι κρασί σας αρέσει από τα τοπικά οινοποιία του χωριού μας.

 

Χορευτική Συνάντηση Πολιτισμών – Dancing With Cultures Around The World

14040088_1221421487908595_6060403453078430757_n

 

1η Χορευτική Συνάντηση Πολιτισμών
(Τρίτη 30 Αυγούστου – Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016)

«Χορός και Συνύπαρξη Λαών στη Θεσσαλική γη»

Μία χορευτική «Συνύπαρξη Λαών και πολιτισμών στη Θεσσαλική γη» διοργανώνουν οι Μ.Ε.Σ ΑΒΕΡΩΦ ‘’Ο ΘΕΤΤΑΛΟΣ’’- Μ.Σ ΓΛΑΥΚΗΣ- Π.Σ ΠΥΡΓΕΤΟΥ – Μ.Ε.Σ ΣΥΚΟΥΡΙΟΥ- Ε.Μ.Λ.ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗΣ – Ε.Σ ΧΑΛΚΗΣ σε συνεργασία με την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, αλλά και τους Δήμους ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ- ΚΙΛΕΛΕΡ -ΤΕΜΠΩΝ από την Τρίτη 30 Αυγούστου ως την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016. Πρόκειται για μία χορευτική συνάντηση του Ελληνικού με τον Ουγγρικό και Ρουμάνικο πολιτισμό, καθώς στο πλαίσιο αυτής, θα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στην περιοχή μας τη χορευτική ομάδα «Bokreta Muveszeti Iskola» από το Zemplen Satoraljaujhely της Ουγγαρίας καθώς και τη χορευτική ομάδα «Folklore Ensable Cununa» από τη Bistrita της Ρουμανίας.
Οι πολίτες της Λάρισας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Θεσσαλίας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν χορούς και τραγούδια από τις χορευτικές ομάδες των Πολιτιστικών συλλόγων αλλά και των φιλοξενούμενων που προαναφέρθηκαν, οι οποίες θα αποτελέσουν φορείς της ελληνικής, της ουγγρικής και της ρουμάνικης παράδοσης. Κατ’αυτό τον τρόπο, θα δοθεί στο κοινό η δυνατότητα να εμπλουτίσει τις πολιτισμικές και ιστορικές γνώσεις του, αλλά και να συνειδητοποιήσει τη σημασία που έχει η παράδοση κάθε λαού μέσα στο χρόνο, τη διαφορετικότητα του καθενός και τις ομοιότητες που μπορεί να παρουσιάζουν μεταξύ τους.

FB:  Χορευτική Συνάντηση Πολιτισμών – Dancing With Cultures Around The World

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Posted by on
ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ 
 
» ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ »
 
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 20:30
ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΣΟΦΟΚΛΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 20 , ΧΑΛΑΝΔΡΙ

Cine Αργώ – Ο χορός των βρικολάκων

Posted by on

Το Cine Αργώ είναι κοντά σας κάθε 15 ημέρες 

με νέες κινηματογραφικές εμπειρίες!!

 

Αυτή την Πέμπτη 31/3 και ώρα 20:30, σας προσκαλούμε

στο Κέντρο Νεότητας Χαλανδρίου, Αντιγόνης 53 & Δαναΐδων,

στην προβολή της ξεκαρδιστικής κωμωδίας τρόμου

 

«Fearless Vampire Killers»

(Ο χορός των βρικολάκων)

 

Σκηνοθεσία: Roman Polanski

Σενάριο: Roman Polanski, Gerard Brach

Μουσική: Krzystof Komeda

Πρωταγωνιστούν: Jack MacGowran

                              Roman Polanski

                              Ferdy Mayne

                              Sharon Tate

                              Alfie Bass

                              Jessie Robbins

Παραγωγή: ΗΠΑ, Αγγλία

Διάρκεια: 108 ‘

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Posted by on

 Η Εικαστική Ομάδα του Πολιτιστικού και Eπιστημονικού

Συλλόγου Χαλανδρίου «ΑΡΓΩ»

προσκαλεί τους ερασιτέχνες ζωγράφους της περιοχής μας να συμμετάσχουν

σε ομαδική έκθεση ερασιτεχνικής εικαστικής δημιουργίας,

που θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου

(Δαναΐδων και Αντιγόνης, Κάτω Χαλάνδρι)

από 23 έως 29 Μαΐου 2016

(εγκαίνια Δευτέρα 23-5-16 και ώρα 19.30).

 

Τα έργα θα παραδοθούν στα γραφεία του Συλλόγου μας

Σοφ. Βενιζέλου 20 και Καραολή – Δημητρίου

την τελευταία βδομάδα πριν την έκθεση.

 

Κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να συμμετέχει με 2 (δυο) έργα,

τα οποία θα πρέπει να είναι σε κορνίζα, ώστε να μπορούν να αναρτηθούν.

Ανάλογα την συμμετοχή και αν αυτή είναι μεγάλη, ειδική επιτροπή του Συλλόγου

θα αποφασίσει για τα όρια της συμμετοχής.

 

Η πρώτη συνάντηση των ενδιαφερομένων θα γίνει στα γραφεία μας

την Δευτέρα 18 Απριλίου και ώρα 19.30,

για να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες της έκθεσης