Κοινοποίηση

Share

Archives

Τσίρι-Βάρβαρα 2015

Posted by on

…στη ΦΛΩΡΙΝΑ

tsiri-barbara

Τσίρι-Τσίρι-Βάρβαρα. Ένα έθιμο με πανάρχαιες ρίζες. Μια ξεχωριστή βραδιά – στοίχημα για τα παιδιά της πόλης του Αμυνταίου. Μια δυνατή ανάμνηση για τους μεγαλυτέρους. Η έναρξη του Χειμώνα.

Πρόκειται ίσως για το πρώτο έθιμο πυρολατρείας που καταγράφεται στην ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Τηρείται πιστά εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα το βράδυ της 3ης Δεκεμβρίου,παραμονή της Αγίας Βαρβάρας. 

Οι προετοιμασίες ξεκινούν τουλάχιστον δυο μήνες πριν από παρέες παιδιών και εφήβων του Αμυνταίου που προσπαθούν να μαζέψουν η κάθε παρέα στη γειτονιά της, όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες ξύλων με σκοπό να στήσουν τη ψηλότερη φωτιά. 

Όσον αφορά την προέλευση και τις καταβολές του συγκεκριμένου εθίμου θα λέγαμε πως συναντάμε τη συνύπαρξη του αρχαίου κόσμου και τη λατρεία της φωτιάς για τον εξαγνισμό και την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων με τη Χριστιανική εκδοχή που θέλει τα Τσιρι-Βάρβαρα να αναβιώνουν προς τιμήν της Αγίας Βαρβάρας. Σύμφωνα με τη χριστιανική λατρεία η Αγία Βαρβάρα θεωρείται προστάτιδα όλων των επαγγελμάτων που σχετίζονται με τη φωτιά ενώ στην Ελλάδα από το 1828 κιόλας τιμάται και ως προστάτιδα του πυροβολικού.

Χαρακτηριστικό έδεσμα που συνήθιζαν οι νοικοκυρές να φτιάχνουν ειδικά για την περίσταση θεωρούνται οι «πιτουλίτσες», όπως αποκαλούνται στην ευρύτερη περιοχή. Μοιάζουν αρκετά με τις κρέπες που όλοι γνωρίζουμε σήμερα και ψήνονταν στη σόμπα. Παρασκευάζεται σε αλμυρή όσο και σε γλυκιά εκδοχή η οποία και είναι πλέον η επικρατέστερη (μέλι και καρύδια). Στις μέρες μας μπορούμε να πούμε πως έχουν αντικατασταθεί σε μεγλάλο βαθμό από τους λουκουμάδες μιας και είναι ελάχιστες οι νοικοκυρές που ακολουθούν την παραδοσιακή συνταγή. Απαραίτητο συνοδευτικό αυτής της κρύας νύχτας του Δεκέμβρη είναι το κρασί Αμυνταίου που πάντα υπάρχει άφθονο σε όλες τις εκδηλώσεις της πόλης και σε συνδυασμό με τους ήχους των χάλκινων πνευστών οδηγεί τους παρευρισκόμενους σε ένα ιδιαίτερο γλέντι γύρω από τη φωτιά το οποίο κρατά μέχρι το ξημέρωμα.

Κύριος στόχος μας είναι η διατήρηση και η διαφύλαξη της αληθινής όψης του αγαπημένου μας εθίμου έτσι όπως το ζήσαμε μεγαλώνοντας στις γειτονιές του Αμυνταίου και έτσι όπως ζωντανεύει στις μνήμες μας μέσα από τις διηγήσεις των πατεράδων και των παππούδων μας. Είναι λοιπόν αναγκαίο ειδικά στις μέρες μας να κάνουμε ότι είναι δυνατό με σκοπό τη διατήρηση της ιστορίας και των παραδόσεων που μας προσφέρουν απλόχερα τόσο ιδιαίτερες και δυνατές αναμνήσεις ειδικά μάλιστα όταν συνοδεύονται από ένα μεγάλο γλέντι!

Ραντεβού το βράδυ της 3ης Δεκεμβρίου στις γειτονιές του Αμυνταίου…
στη ΦΛΩΡΙΝΑ