Λύρες της στεριάς …

Στις 20 του Νοέμβρη 2015 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης έλαβε χώρα μια εκδήλωση που διοργάνωσε ο Χ.Ο.Θ. με τίτλο «Λύρες τις στεριάς και της θάλασσας – μια δοξαριά Ελλάδα». Επτά λυράρηδες που αντιπροσώπευαν όλη την Παράδοση της Ελλάδας. χορευτές επιδέξιοι, χρώματα ζεστά σαν τις καρδιές των Ελλήνων. Μας καθήλωσαν για 2,5 ώρες. Πέρασε από μπροστά μας όλη η Ελληνική Παράδοση με μουσικές, χορευτές, φωτογραφίες μορφών με χαραγμένη στο πρόσωπό τους την ταλαιπωρία αλλά και την πεποίθηση για αυτό που κάνανε. Την μεταφορά δηλαδή στον χρόνο, του ήθους και των εθίμων του τόπου τους. Οι αφηγητές συμπλήρωναν με τα κείμενα τους γλαφυρά τις ιστορίες και τις συνήθειες αυτών των ανθρώπων.

Το σκηνικό εκπληκτικό, με μια ελιά και μια μουριά (δέντρα που κατασκευάζουν τις λύρες) να δεσπόζουν σημειολογικά. Τα τραπέζια έτοιμα να δεχτούν την ομήγυρη για γαστρονομικές μοναδικές εμπειρίες του λαδιού, του κρασιού, της τσικουδιάς, των βοτάνων, των καρπών αυτής της ευλογημένης γης. Μας μετέφεραν νοερά σε μια ατμόσφαιρα Παραδοσιακού Ελληνικού αυθεντικού γλεντιού και πανήγυρης.

Η λύρα της Θράκης, της Μακεδονίας, του Πόντου, της Καππαδοκίας, των νησιών και της Κρήτης άλλοτε κελαηδούσαν σαν τα αηδόνια και άλλοτε κλαίγανε σαν μοιρολόι. Οι μελωδίες σε μετέφεραν σε έναν άγνωστο χωροχρόνο αλλά συγχρόνως και τόσο γνωστό. Οι στίχοι περιέγραφαν κάθε φορά μια ιστορία. Μια αληθινή ιστορία πόνου, έρωτα, χαμού, αλλά και χαράς και ελπίδας. Οι χορευτές με τις χορευτικές κινήσεις τους ‘’έγραφαν’’ στη γη αυτό που ήθελε να πει η ψυχή τους. Φανταχτερές φορεσιές, ιδιόρρυθμες, μοναδικές σαν τους χαρακτήρες των ανθρώπων που της φορούσαν στις χαρές αλλά και στις λύπες. Στους γάμους αλλά και στις κηδείες.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους που διοργάνωσαν αυτή τη εκδήλωση. Μας μετέφεραν στο παρελθόν συνδέοντας το παρόν και το μέλλον της Παράδοσης. Ο Θεός να τους έχει γερούς για να συνεχίσουν αυτό το έργο.

Γεώργιος Φρεγγίδης